Sunday, April 18, 2010

Demo Sekolah Kebangsaan Teluk Kumbar

Ahli SPSGP berbaris sebelum persembahan


Persembahan Silat yang diadakan di Sekolah Kebanggsaan Bukit Gambir(SKBG) telahpun 2 minggu berlalu. Persembahan pada hari tersebut bukan sahaja dihadiri oleh Ibubapa dan guru sekolah terbabit malah turut dihadiri oleh guru dari sekolah lain. Selesai persembahan pada hari tersebut Cikgu Anuar telah dihubungi oleh Seorang guru dari Sekolah Kebangsaan Teluk Kumbar (SKTK) bertanyakan mengenai Gayung Penggerak (SPSGP), tertarik dengan aksi-aksi yang dipaparkan di SKBG, beliau telah meminta jasa baik SPSGP untuk membuat persembahan pada Hari Sukan SKTK. Walaupun kesuntukan masa untuk berlatih disebabkan lewat menerima undangan dari pihak SKTK pihak SPSGP menerima secara terbuka dan berusaha utuk memberikan persembahan yang terbaik pada hari tersebut. Maka pada pagi Sabtu 17 April 2010 SPSGP membuat persembahan ketika acara sukan berehat.

Persembahan kaedah 4 buah jatuhan asas
Format persembahan pada hari tersebut tiada sebarang perubahan dengan persembahan di SKBG, cuma ditambah dengan sedikit permainan tari pulut dan bilangan ahli. Persembahan juga di kawalselia dengan bantuan 2 lagi jurulatih iaitu Cikgu Anuar dan Cikgu Fauzi.

Aksi Tempur tangan KosongTari Silat Pulut

Antara gerakan rahsia, seni dan kelembutan silat itu terhimpun di dalam Tari silat pulut sesuatu perguruan, walaupun gerakan tidak sepantas aksi Pentas Tari, ataupun tempur tangan kosong gerakan yang dihasilkan mempunyai isi dan maksud yang sendiri. Ianya terpulang kepada penonton untuk mentafsirkannya.


Antara aksi Cikgu Fazli dan Safarul

Aksi Tempur parang
Antara persembahan yang menarik perhatian penonton tentulah aksi tempur parang , walaupun telah mendapat kesepakatan antara pasangan tempur dan latihan yang panjang namun kadangkala terdapat juga bahaya yang menanti sekiranya tersilap langkah. Alhamdulilah segalanya berjalan lancar, dengan set parang yang baru.$$

Ahli SPSGP dan Guru Utama selepas tamat persembahan


No comments: