Friday, June 25, 2010

Silat Durian
Bila menyebut buah durian, kita akan membayangkan buah yang hebat dgn duri tajam tetapi isinya sedap dimakan walaupun sesetengah orang tidak tahan dengan baunya. Jadi apakah perkaitan buah durian dengan posting kali ini??? Di Pulau Pinang sekarang adalah musim buah durian. Silat Gayung Penggerak merupakan silat yang diasaskan dan berkembang di Pulau Pinang. Antara identiti yang terkenal sinonim dengan Pulau Pinang adalah Buah durian dari kelas terbaik ada di Pulau Pinang contohnya D12 ,D11,D24,Ang Hae(udang Merah), Ang Bak, Lipan Bara, Kunyit dan lain-lain lagi. Gelanggang Utama Gayung Penggerak terletak berhampiran dengan Rumah Guru Utama, dan juga berhampiran dengan Dusun Durian.Salah satu buah Gayung Penggerak juga dinamakan sempena Durian (kopek durian). Antara kata-kata Guru yang perlu difahami adalah " Buah durian yang luruh (gugur) sendiri adalah lebih baik dari buah yang dikait dan diperam. Buah yang gugur sendiri telah cukup tempoh matang dan masaknya dan siap untuk dimakan. Dan buah durian kampung yang asli itu lebih baik dari durian Siam." renung-renungkanlah maksud beliau yang tersirat yang boleh dikaitkan mengenai halatuju silat melayu.

2 comments:

Gemala Kasturi said...

Salam hormat,

Hehehe ... ingatkan apalah tadi, silat durian? semoga sdr teruskan perjuangan. :)

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan kenalah kita tentang hakikat bangsa ini.

Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal Si Kitul dan Raja Mandeliar yang mencari peluang dan ruang untuk melumpuhkan bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA